x

Архитектурен резерват с. Арбанаси

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в страната. Разположено е на едноименното скалисто плато и има неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица Велико Търново. Известно е с характерната си жилищна архитектура и богатите със стенописи арбанашки черкви. Селището е основано през XIII в. от български боляри. Постепенно се развива като богато търговско и животновъдно селище с над 1000 къщи.

През XVI-XVII в. се оформат основните черти на арбанашкате къщи - крепости. Характерни са със суровия си външен вид и високи каменни огради, който силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобства на вътрешните пространства. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезба, стените са декорирани с гипсови орнаменти, изписани с цветя и растителни елементи.

Особено красиви са запазените 7 черкви от XVII в. Със здравите си високи зидове, малките си прозорци и непристъпните, оковани с желязо дъбови врати те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. Почти лишени от външна украса, вътре черквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби дело на български майстори.

Намира се на 4 км североизточно от Велико Търново.

Конферентен туризъм

Комплекс "Бряста " е разположен в географския център на България на основен междуселищен път, което улеснява участниците лесно да се ориентират. Това е голямо предимство за организаторите, което го прави изключително подходящ за провеждането на:

 

  - Фирмени обучения 

  - Семинари 

  - Бизнес срещи

  - Конференции и презентации 

  - Тийм - билдинги

Виж Още

Сватби и тържества

 

 

Мечтаете за нетрадиционна и уникална сватба !

 

 

 

 

 

 

За вашата сватба могат да бъдат предложени различни варианти от подбрани ястия и селектирани напитки, съобразени с вашият бюджет. Специални цени за настаняване на гостите на тържеството.

 

Комплекс "Бряста" може да превърне вашата мечта в реалност !

 

Мечтаете първата ви брачна целувка да е сред аромата на бор и цветя !

 

Мечтаете вашето "Да" да се слее с ромона на реката !

 

В "Кътче от Рая" - край Велико Търново !

Виж Още