x

Дряновски Манастир

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е действащ мъжки манастир, намиращ се в Северна България на 5 километра югозападно от Дряново и на 15 километра от Габрово, в живописния пролом на Дряновска река.

.Средновековната обител “св. Арахангел Михаил” е основана по времето на цар Калоян, след пренасяне на мощите на св. Михаил Войн от Потука в Търновград (1197 – 1207 г.). Процесията нощува край р. Дряновска под Града и по християнските канони на свещеното място се издига манастир. По време на турското робство два пъти е бил разрушаван и ограбван. На днешното място е възстановен през 1845

 Както другите манастири, той е бил пазител на българския дух през време на петвековното турско робство. В Дряновския манастир са намирали убежище Васил Иванов Кунчев-Левски, отец Матей Преображенски-Миткалото и други революционери. В манастира бил създаден революционен комитет. По време на Априлското въстание от 1876 г тук идват и се укрепват 200 четници от Търновски, ръководени поп Харитон, Бачо Киро,  На 30 април въстаниците били обкръжени от редовна турска войска, башибозуци и черкезки орди. След тежки седемдневни боеве от Шумен пристигнал Фазлъ паша с модерни германски оръдия. Над 8 хиляди турци щурмували защитниците на манастира. Той бил опожарен и разрушен.На 8 май, когато необичайно за времето си паднал сняг, разрушеният манастир бил превзет от турците. Над 70 души били били убити на място. Изгоряла и старата манастирска библиотека. Загинали водачите на четниците. Бачо Киро бил обесен в Търново.

След въстановяването на манастира през 1945 г. в двора му бил издигнат мавзолей. В него са положени костите на загиналите

В Дряновския манастир се намира и  Експозицията “Археология и Възраждане”. Тя запознава с историческото развитие на Дряновския край и възникването на манастира, с най-древното палеолитно поселение в Средна Европа, с местните енеолитна и бронзова култури, с крепостните съоръжения, изградени от траки, ромеи и българи.
Съвременният манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект.


 

Конферентен туризъм

Комплекс "Бряста " е разположен в географския център на България на основен междуселищен път, което улеснява участниците лесно да се ориентират. Това е голямо предимство за организаторите, което го прави изключително подходящ за провеждането на:

 

  - Фирмени обучения 

  - Семинари 

  - Бизнес срещи

  - Конференции и презентации 

  - Тийм - билдинги

Виж Още

Сватби и тържества

 

 

Мечтаете за нетрадиционна и уникална сватба !

 

 

 

 

 

 

За вашата сватба могат да бъдат предложени различни варианти от подбрани ястия и селектирани напитки, съобразени с вашият бюджет. Специални цени за настаняване на гостите на тържеството.

 

Комплекс "Бряста" може да превърне вашата мечта в реалност !

 

Мечтаете първата ви брачна целувка да е сред аромата на бор и цветя !

 

Мечтаете вашето "Да" да се слее с ромона на реката !

 

В "Кътче от Рая" - край Велико Търново !

Виж Още